Nakkesmerter

Smerter og stivhed i nakken er ofte forårsaget af irritation i nakkemuskler, led eller intervertebral disk.

Muskelspændinger (myoser):
Dette er en uhensigtsmæssig sammentrækning i visse områder af musklen, som forårsager lokal smerte eller henvist smerte til andre dele af kroppen afhængigt af placeringen af ​​muskelspændingen. Mioser opstår på grund af langvarig ukorrekt belastning af kroppen, stress eller i forbindelse med knæk i nakken.

Kiropraktisk behandling har god effekt.

Nakkeknæk\ Akutte nakkesmerter:
Et knæk i nakken skyldes en irritation i de små nakkeled og/eller en rift i mellemhvirvelskiven. Dette medfører dårlig bevægelse i leddet. Udover nedsat bevægelighed og smerter fra leddet begynder musklerne omkring leddet ofte at stramme sig (en slags beskyttelsesmekanisme), så der hurtigt kan opstå en ond cirkel med smerter fra både muskler og led. Et knæk i nakken er, efter et knæk i ryggen, det hyppigste problem i rygsøjlen. Symptomerne kan blandt andet skyldes en langvarig forkert belastning af nakken eller en hurtig uhensigtsmæssig bevægelse af nakken.

Kiropraktisk behandling er yderst effektiv.

Holdningsrelateret smerte:
En dårlig kropsholdning skyldes ofte muskulær ubalance omkring nakke- og skulderregionerne. Typisk vil patienten stå med hovedet fremad og en tendens til at hænge i den midterste del af ryggen, så skuldrene glider frem. Syndromet opstår over længere tid og kan fx skyldes dårlige arbejdsforhold. Symptomerne kommer langsomt og de hyppigste symptomer er hovedpine, nakke/rygsmerter, smerter omkring skulderbladet og en diffus prikken/sovende fornemmelse i armen. Kiropraktisk behandling efterfulgt af holdningskorrigerende øvelser har god effekt.

Diskusprolaps i nakken:
Dette er en skade på en eller flere af kroppens intervertebrale diske. Den bløde kerne placeret i midten siver ud og presser på den forbipasserende nerve. Diskuskernen buler således ud/prolapser til siden. Deraf ordet diskusprolaps. Skaden opstår ofte i lænden og sjældnere i nakken. Prolaps kan også forekomme i thoraxrygsøjlen. Ikke alle diskusprolaps forårsager smerte. Faktisk har 40 % af befolkningen over 40 år en diskusprolaps i lænden uden at bemærke det. Det typiske forløb er, at smerterne strækker sig over 6-8 uger. De kan også holde længere og derefter op til 3-6 måneder. Symptomerne kan opstå pludseligt eller komme over tid. . Smerterne er i starten værst i nakken, da nakkesmerterne aftager, bliver armsmerterne mere tydelige. Smerterne er af voldsom jagende karakter og vil ofte forstyrre nattesøvnen. Visse stillinger såsom at have armen tæt på kroppen, hævet over hovedet eller sove i siddende stilling kan lindre symptomerne. Udover smerter kan man i nogle tilfælde også føle sig svag i armen, samt have en ændret følsomhed i huden. Diskusprolaps er relativt sjældent hos ældre. Hvis symptomerne minder om prolaps, skyldes det ofte slid i rygsøjlen. Behandling af en diskusprolaps er smertestillende medicin kombineret med kiropraktik. Især McKenzi-øvelser kan være passende. Kun en lille procentdel af patienterne har gavn af operation.

Nakkeslynge:
Piskesmæld er ikke en diagnose, men en betegnelse for den bevægelse, som nakke og hoved udsættes for, da hovedet kastes tilbage og derefter fremad. Dette kan f.eks. ske ved en bilulykke eller andre ulykker. Symptomerne kan være milde og forbigående, men der er nogle, der får mere alvorlige og længerevarende skader. Forstuvningen er ofte i nakkens led og ledbånd, samt musklerne omkring halsen og nakken. Symptomerne kan variere meget fra individ til individ.Hyppigt forekommende symptomer er nakkesmerter, hovedpine, svimmelhed og koncentrationsbesvær. Udviklingen af ​​symptomer sker langsomt med en kulmination 3-12 dage efter ulykken. En kiropraktor vil kunne lave en undersøgelse efter skaden. De vil være i stand til at behandle dysfunktion i nakkeleddene efter sådan en skade. En kiropraktor vil også kunne give muskelbehandling, hvor det er nødvendigt. Det er også vigtigt at genoptræne nakkens nerver og led. Dette kaldes proprioceptiv træning. Nyere forskning viser, at slyngtræning hos terapimestre sandsynligvis ikke har nogen effekt på denne type skade.